Verslag van een Aviornisreis naar Engeland (1)
Een reis georganiseerd door Aviornis regio's Nijmegen en Midden-Nederland
Verslag en foto's door Jaap Korten
Enige tijd geleden bleek uit een gehouden enquête dat er onder de leden van regio Midden-Nederland belangstelling bestond voor een bezoek aan vogelparken in Engeland, met name aan de Wildfowl & Wetlands Trust (WWT) in Slimbridge. Het regio bestuur was erg blij met deze uitkomst, maar realiseerde zich dat er vanuit de eigen leden onvoldoende aanmeldingen zouden komen om een bus te vullen. Daarom werd het plan opgevat om te onderzoeken of het samen met een andere regio te realiseren zou zijn.
Gedacht werd aan regio Nijmegen, omdat die regio om het jaar een meerdaagse buitenlandse reis organiseert.
Het toeval wilde dat ook daar over een reis naar Engeland werd nagedacht.
De organisatoren van beide regio’s hebben de handen ineen geslagen en gezamenlijk een interessante 5 daagse reis uitgestippeld.
Die reis vond plaats van woensdagochtend 23 september tot zondagavond 27 september 2009. Uiteindelijk waren er 39 deelnemers, waarvan 12 van regio Midden-Nederland.
Vanwege de brede vogelbelangstelling bij onze leden was er een gevarieerd programma samengesteld om aan de verschillende interesses en wensen tegemoet te komen. De hoop is dan ook in 5 dagen naar een climax toe te werken en dat is bovenal geslaagd.
In alle vroegte werd er verzameld bij Betuwe Express in Herveld.
En ging het om 6.00 uur richting Calais in Frankrijk voor de veerboot naar Dover. Ondanks vertraging op de Belgische wegen lukte het toch nog net op tijd de geplande veerboot te halen. Na een comfortabele overtocht van slechts anderhalf uur kwamen wij zelfs wat voor op schema aan bij Bentley Wildfowl in Lewes, nabij Brighton.
Bentley heeft een behoorlijke collectie watervogels en is gesitueerd op een oud Engels landgoed. Het statige landhuis is ingericht als een bezienswaardigheid.
Ook is er een museum gevestigd met oldtimer auto’s uit het begin van de vorige eeuw. Vanzelfsprekend waren wij voor de watervogelcollectie gekomen, gevestigd in natuurlijk aangelegde perken.
Over de indruk die het geheel maakte waren de meningen verdeeld.
Bentley had door de algemene droge zomer veel problemen met hun waterhuishouding. Dat zag groen van de algen.
Daar vielen sommigen over. Anderen keken daar doorheen en zagen een uitgebreide collectie watervogels in een park/bosachtige omgeving.
Wat opviel waren de verschillende soorten zwanen en een groot aantal goed uitziende eksterganzen.
Na een versnapering en drankje in de theetuin ging het richting Brighton voor de overnachting in het Jurys hotel. Het gezamenlijke buffet diner en het selfservice ontbijt waren uitstekend verzorgd.
’s Avonds werd Brighton verkend en de Engelse pubs bezocht.
De tweede dag ging de reis naar Birdworld Farnham, ten zuidwesten van Londen, met hun breedschalige collectie vogels, die volledig aan de verwachtingen voldeed. En waar ook de liefhebbers van fazanten en hoederachtigen volkomen aan hun trekken kwamen, doordat er een mooie collectie aanwezig is.
‘s Middags ging het verder westwaarts richting Gloucester, waar wij nabij Cheltenham in het Heatherley Manor Hotel, een statig, prachtig gerenoveerd, 17de eeuw landhuis, twee nachten konden verblijven.
Ook hier waren keuze diner en ontbijt voortreffelijk.
Op de derde dag werd eerst Birdland Park & Gardens in Bourton-on-the-Water, ten oosten van Cheltenham bezocht. Een wat kleiner vogelpark, maar schitterend aangelegd met een natuurlijk riviertje, vol met regenboogzalmen, stromend om en door het park. Het park en de volières waren prima onderhouden. Een mooie doordachte collectie vogels, voor ieder wat wils. En niet te vergeten de indrukwekkende Koningspinguïns.
’s Middags was er een bezoek aan de bij de WPA aangesloten fazanterie van Sudeley Castle in Winchcombe. Helaas viel die fazanterie tegen.
Niet alleen vanwege de beperkte collectie, maar ook zaten de verkeerde namen op de volières en was niet alles wat zij hadden opgegeven aanwezig.
Gelukkig maakten de kasteeltuinen alles goed. Die waren prachtig van opzet en prima onderhouden. En parkvogel liefhebbers zijn vaak ook tuinliefhebbers, dus dat paste goed in de variatie.
Op de vierde dag ging het ’s morgens naar de Wildfowl & Wetlands Trust in Slimbridge (WWT).
Dat bleek inderdaad een hoogtepunt te zijn en niet alleen voor de watervogelliefhebbers. Zeer indrukwekkend, vanwege de collectie, de ruime opzet en de grote aantallen per soort.
Alle zes soorten flamingo’s zijn in Slimbridge aanwezig in één park, waaronder dus de vrij zeldzame Andes en James’ flamingo’s.
Leden die eerder zo’n 5 jaar geleden in Slimbridge waren geweest vonden dat het nog veel beter en mooier was geworden.
’s Middags ging de reis weer oostwaarts en werd er overnacht in Bedford.
Nu in het Swan Hotel, een ander schitterend oud 18de eeuw gerestaureerd monumentaal pand, gelegen in het centrum aan het riviertje de Ouse.
Tot slot, op de laatste dag, werd ’s morgens de privécollectie en watervogel kwekerij bij Arnold Zwetsloot in Sandy nabij Bedford bezocht. Dit bezoek was voor ons geregeld door Peter Kooy.
Je kan je er geen voorstelling van maken als je er niet eerder geweest bent. En je denkt vooraf aan een lekker toetje op de terugreis.
Maar iedereen vond het samen met Slimbridge het hoogtepunt van de reis. Wat een onvoorstelbare indruk maakt het geheel.
De kwekerij, de perken, de meren, de collectie. Kortom het hele landgoed. In één woord geweldig. En wat een aardige mensen. Jammer dat Arnold zich niet goed genoeg voelde om zelf de rondleiding te geven.
Een slepende virus infectie speelde weer op. Maar wij zijn fantastisch opgevangen en begeleid door zijn vrouw Daphne, zijn neef Paul en andere familieleden. De hele opzet is een echt familie gebeuren.
Bij het afscheid met koffie en thee was Arnold wel aanwezig en heeft gezellig gepraat. En vol trots zijn speciale wapencollectie aan een paar jagers onder de leden laten zien. De sfeer was geweldig.
Gedurende de gehele reis was het goed weer. Soms wat bewolkt, maar meestal zonnig en een lekkere temperatuur. Prima voor al deze buitenevenementen. En dus was het genieten.
Keurig op tijd waren wij in Dover voor de veerboot naar Calais en de overtocht verliep voorspoedig.
Ondanks dat het zondag was liepen wij op de terugweg door files in België behoorlijke vertraging op.
Een uur later dan verwacht kwamen wij in Herveld aan en ging iedereen zeer voldaan huiswaarts.
Hierbij bedank ik mijn medeorganisatoren, Bart de Kleijn en Ben van Uden van regio Nijmegen, voor de voortreffelijke samenwerking bij het mogelijk maken en het tot stand komen van deze voor Midden-Nederland unieke gezamenlijke reis.