Aviornis West-Brabant in de smiling coast of the Gambia

Een vogelreis georganiseerd door Albert & Myriam Aarts en Peter & Petra Arts, Aviornis regio West-Brabant. Verslag door Albert Aarts, foto's door Albert Aarts en Jaap Korten.

De reis begon door het enthousiasme van Petra & Peter Arts en Myriam  & Albert Aarts, die verhalen vertelden over de mooie natuur, vogelrijkdom en bijzondere cultuur van het land Gambia. Hier werd direct op gereageerd door een 10 tal leden die wel zin hadden in een reis buiten de grenzen van Europa.

Daar werd gehoor aan gegeven en in de loop van het jaar werden bijeenkomsten georganiseerd, reisgenoten moesten naar de GGD voor injecties en malariatabletten, tickets en het hotel werden vastgelegd en op vrijdag 19 november 2010, kon de reis beginnen voor 34 personen die zich verzamelden op het vliegveld Schiphol .

Na 6 uur vliegen landden we in Banjul, de hoofdstad van Gambia.  Nadat de laatste koffer van de band viel (natuurlijk van een Aviornis lid) konden we naar het Hotel waar we in de avond om 22.30 uur aankwamen. Meteen al werd er kennis gemaakt met Afrika, het was 33 C en aan de balie van het hotel ontstond er paniek om 34 hotelgasten te voorzien van een kamer, wat uiteindelijk ook ruim 1 uur in beslag nam. Daarna nog even het dorpje Kololi in om wat eten en het eerste halve litertje koude bier.

De eerste dag was voor ieder om wat te acclimatiseren, de sfeer proeven van Gambia en lekker genieten van de schitterende tuin van het Senegambia Beach Hotel. Door de organisatoren werd in de ochtend overlegt met Baks Jawara en Laybo Manneh. De eerste is een goede bekende en de tweede een bekende vogelgids. Samen met hen werden de excursies nader besproken en hier en daar nog aangepast. Tevens werd het transport en de diverse gidsen besproken. We hadden per dag 4 busjes en 7 gidsen nodig. Uiteindelijk werd alles in een zeer korte tijd geregeld. Dit is vanuit Nederland niet te regelen. Moet je terplaatse doen. Dit betekende overigens dat we ongeveer 50 % van ons budget overhielden!!

Die avond zijn we gezamenlijk gaan dineren bij het wel bekende restaurant Ali Baba. Deze staat bekend om zijn heerlijk eten en de andere kant van Gambia, lekker dansen met elkaar of met een Gambiaan (voor sommigen andere toeristen maakt hier de leeftijd niet uit)

De volgende dag begonnen we aan de 5 tal excursies. S’morgens om 8.00 uur stonden de taxibusjes klaar om in 5 groepen op pad te gaan.

Een dag begon in het Tanji Bird reserve, gelegen tussen het strand en in een duingebied. Strandvogels, kleine roofvogels, zandhoeders, en diversen kleurrijke andere vogels werden gespot. In de middag werd een bezoek gebracht aan de hoofdstad Banjul. Een klein museumpje werd bezocht,  de markt (wat de winkel is voor de inwoners van Banjul), daar werd van kleding tot een varken met kop en staart, groente, fruit, vis met en zonder kop verhandeld. Vervolgens via de vis afdeling naar de bekende ferry, die het noorden en het zuiden van Gambia verbind. Heel bijzonder als je meer dan 1000 mensen met dieren, tassen, kruiwagens, auto’s, fietsen, noem maar op van een boot ziet komen waar eigenlijk maar 1/3 op zou mogen, maar dat is Gambia.

Een andere groep ging naar Lamin Lodge, een gebied wat ligt in de kreken van de grote Gambia-rivier die naar de zee stroomt. Uiteraard zijn we per boot tussen de mangrove gevaren met aan de wortelstokken  oesters  en andere kleine schelpdieren. Op de kleine zandbanken zagen we grielen, kleine reigerachtigen en wat ijsvogels. Aan land een oude baobab boom vol met wevervogels en hun nesten, glansspreeuwen, westelijke bananeneter etc. In de middag brachten we een bezoek aan Makasuta. Een erg bekend gebied wat veel weg heeft van Lamin lodge. Alleen was het hier meer ingesteld op het toerisme. Wat hier vooral opvalt zijn de bavianen.

Een andere dag begon met een bezoek aan een school in Tujereng met zo’n 1200 leerlingen. Alle kinderen dragen een soort uniform, wat er toch erg leuk en gedisciplineerd uit zag. Vervolgens naar een kleine plaatselijk markt waar duidelijk een stukje armoede te zien was. Een meloen werd in 10 stukken gesneden, een blik tomatenpuree werd verdeeld in kleine zakjes en op deze manier verkocht.

Tegenover de markt was een schuurtje waar we een zak rijst kochten  Deze werd mee genomen naar de familie van Baks,  tevens onze gids die dag, die zijn familie en compound openstelde . We werden erg gastvrij ontvangen en hebben kennis gemaakt met het leven van een Gambiaans gezin.

Na het bezoek, een lange rit naar het uiterste zuiden van Gambia waar we de rivier op gingen om nog wat vogels te spotten, zoals de reuze ijsvogel, de goliath-reigen, visarenden, de parasolreiger, etc. Tevens werden er op deze rivier allerlei materialen en voedingsmiddelen per boot overgebracht naar Senegal.  Intussen was het al in de middag en werd er geluncht in lodge Foodsteps, een mooi gastvrij verblijf in een schitterende tuin vol met vogels, met name de kleinere soorten zoals: vuurvinkje, honingzuiger, blauwfazantje, oranje kaakje etc.

Tegen 16.00 uur kwamen we aan in Tanji: een vissers dorpje. Hier werd de vis die op zee wordt gevangen verhandeld en bewerkt. Vooral werd er veel vis gerookt om de vis langer te kunnen bewaren in dit warme land, waar koeling en diepvries erg schaars zijn. Het is een spektakel hoe de vis vanuit houten boten via grote bakken op hun hoofd door het water op het strand werd overgedragen,  naar al deze wachtende mensen.

Om iedereen op tijd wat rust te geven, werd er 1 dag alleen een bezoek gebracht aan het kleine maar wel erg vogelrijk parkje Bijilo nabij het dorp Kololi zelf. Ook twee soorten apen komen hier voor waarvan de red colobus monkey wel een erg mooie soort is. De andere apensoort betreft de velvet green monkey. Deze laatste soort kwam ook veelvuldig voor in de hoteltuin. Ze kwamen zelfs met hele apengezinnen op je terras.

De laatste excursie dag zijn we naar nationaal park Abuko geweest. Erg bijzonder en vogelrijk. Via een boswandeling kwamen we uit bij een houten kijkhut aan de rand van een grote bospoel. Hier was een schitterende uitkijkpost waar we allerlei vogels konden spotten. Diverse toerako’s, baardvogel, watervogels, bijeneter,  te veel om op te noemen. In de middag hebben we een bezoek gebracht aan Kotu Creek. Gelegen aan de rand van de stad Serrekunda. Met name veel soorten steltlopers kon je hier observeren.  Via een leuke wandeling door de akkertjes van de bevolking en wat rijstvelden kwamen we uit bij een rivier waar we nog konden genieten van de kingfishers.

De laatste avond  hebben we gezamenlijk gegeten bij Ali Baba. Ook onze gidsen hadden we uitgenodigd en zo kon iedereen zijn/ haar ervaringen uitwisselen, genieten van het eten en de muziek.

Helaas is een week zo voorbij en willen we iedereen bedanken voor de gezelligheid. Speciaal dank aan onze goede gidsen: Laybo, Kunta en Alagyn en bijzonder aan Els en Baks voor hun inzet en gastvrijheid. Het was een geweldige week waar we nog lang over zullen napraten!

Bent u ook geïnteresseerd in en reis naar Gambia, of wilt u meer informatie over dit land, kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen.

Groetjes, 

Peter en Petra Arts, artsrijsbergen@home.nl
Albert en Myriam Aarts, myriamalbert@planet.nl

Klik voor een vergroting
Grijze bananeneter, Crinifer piscator
Klik voor een vergroting
Juv. hamerkoppen, Scopus umbretta
Klik voor een vergroting
Rode Colobusaap, Procolobus badius
Klik voor een vergroting
Roodsnaveltok, Tockus erythrorhynchus
Klik voor een vergroting
Slagerij op de markt in Banjul
Klik voor een vergroting
De vissers komen terug met hun vangst, in Tanji
Klik voor een vergroting
Bonte tok, Tockus fasciatus
Klik voor een vergroting
Kleine pelikaan of Roodrugpelikaan, Pelecanus rufescens
Klik voor een vergroting
Westelijke rifreiger, Egretta gularis
Klik voor een vergroting
Schildtoerako of Violette toerako, Musophaga violacea
Klik voor een vergroting
Sporenkievit, Vanellus spinosus
Klik voor een vergroting
Staalvlekduifje, Turtur afer