Emoe opfok bij Jan Harteman

Tekst en foto's door Jan Harteman

Emoes (Dromaius novaehollandiae) zijn bij geboorte "slechts" 25 centimeter groot. Na ongeveer 18 maanden zijn ze uitgegroeid. Op die leeftijd hebben ze een lengte van ongeveer 180 centimeter! Het is de op één na grootste vogel ter wereld (alleen de struisvogel is groter).

Emoe kuikens kunnen erg tam worden wanneer ze handmatig worden grootgebracht. Dit is een geweldige bezigheid! Maar natuurlijk moet je je wel bedenken dat de vogels bijna 2 meter groot worden...

De drie kuikens in de volgende filmpjes zijn uitgebroed in een broedmachine. Op 27 maart 2010 kwamen ze uit het ei en vervolgens werden ze door mensenhanden grootgebracht. De emoes bleven niet in mijn eigen tuin, vooraf was afgesproken om de vogels naar een ervaren emoehouder te brengen met grote weides. 

Aan de hand van de filmpjes kun je zien hoe de dieren zich ontwikkelen.

Emoe kuikens 6 dagen oud
Dit filmpje is gemaakt tijdens een mooie zonnige dag. Omdat de kuikens nog erg kwetsbaar zijn op deze leeftijd, verblijven ze het grootste deel van de dag binnen onder een warmtelamp. Enkele keren per dag mogen ze naar buiten om lekker op het gras rond te rennen. Emoekuikens hebben veel bewegingsvrijheid nodig om hun spieren te ontwikkelen. Ook eten ze veel groen (gras, brandnetels e.d.), dus ze moeten de gelegenheid krijgen om te grazen.

 
Emoe kuikens 9 dagen oud
Als de emoes enkele dagen ouder zijn vinden ze het al heerlijk om rond te scharrelen op "hun grasveldje". Je merkt dat ze al wennen aan de omgeving; ze schrikken niet meer van passerende auto's of ruiters te paard. Ook kennen ze de weg al een stuk beter en rennen ze terug naar hun binnenhok als ze het koud krijgen.

 
16-18 april: Emoes op Animal Event
Van vrijdag 16 t/m zondag 18 april 2010 vond Animal Event plaats in Safaripark Beekse Bergen. Aviornis Nederland was ook van de partij met een grote volière en promotiestand. Als onderdeel van onze promotie waren ook de drie emoe kuikens aanwezig. Ze kregen veel aandacht van de tienduizenden bezoekers! Hieronder zie je een filmpje gemaakt door Melissa Schuring (studente Groenhorst College in Barneveld).
Opvallend is dat, als men tegen (jonge) emoes gaat fluiten, de dieren gaan rondrennen en ongecontroleerde springbewegingen maken. Heel komisch!

 
Emoe kuikens 4 weken oud
 
30 april 2010: 5 weken oud
Gisteren zijn de emoes voor het eerst over een 40cm hoge afscheiding gesprongen in hun binnenhok. Het gevolg was dat ze door de aangrenzende volière rondstapten. Een grote verassing, maar ze liepen rustig rond tussen de eenden en ibissen. Gelukkig hadden de vogels elkaar al vaker gezien, dus er was geen paniek. Het enige waar ze risico lopen is de vijver, mochten ze daar in vallen dan vraag ik me af of ze er gemakkelijk uit kunnen komen. Volgens diverse websites kunnen (volwassen?) emoes redelijk zwemmen, maar dan moeten ze natuurlijk wel een goede uitstap hebben. Dus ik heb er voor gezorgd dat ze niet zomaar in de vijver kunnen vallen.
Overdag lopen de kuikens trouwens heerlijk op een grasveldje. Alleen bij slecht weer (regen) en 's nachts gaan ze nog naar binnen. Daar laten ze zich nog opwarmen door een warmtelamp. Ze krijgen tweemaal per dag opfokkorrel voor loopvogels, overdag eten ze verder alleen gras en ander groen wat ze zelf vinden.

 
17 mei 2010: 7 weken oud
De emoes schrikken nergens meer van terug. Ook als er een hond in hun weidje komt maakt dat nog weinig indruk...

 
20 mei 2010: in bad!
Emoes houden van badderen! Soms zie je in Australië wel eens een emoe zwemmen. Als er dan een vijvertje of poel aanwezig is in hun weide, dan zie je tijdens een warme dag vaak dat de emoes graag even te water gaan! Ook de kuikens hadden vlug ontdekt dat ze kunnen afkoelen in het water. Een prachtig gezicht!

 
29 mei 2010: bijna 50km per uur rennen!
Hoe langer je benen, hoe harder je kunt rennen. En loopvogels zoals de emoe zijn daarin heer en meester. Hoewel een struisvogel met 70 km/uur sneller is, is de emoe met 50 km/uur moeilijk bij te benen! Jonge emoes hebben veel ruimte nodig om hun spieren te ontwikkelen. En ze maken dan ook graag gebruik van deze ruimte, wat goed te zien is in dit filmpje.

 
7 juni 2010: de emoes verhuizen
2,5 maand geleden kwamen er drie emoekuikens naar Lienden. Inmiddels zijn de kuikens al grote lummels geworden en de tijd was daar om afscheid van ze te nemen. Aan al het mooie komt een eind, en in dit geval was dat van tevoren afgesproken. Ik heb immers zelf de ruimte niet om ze te houden, dus ik had al met vrienden afgesproken dat de emoes daar naartoe konden verhuizen. Ik wist dus dat de emoetjes goed terecht zouden komen. Op 7 juni was het dan tijd om ze te vangen en te verhuizen. Het is toch wel jammer dat ik nu niet meer dagelijks met ze door de tuin kan rondrennen. Maar ze hebben een mooi weidje gekregen! Het was geweldig om deze drie beestjes 2,5 maand te mogen verzorgen, een bijzondere ervaring. Mijn (voorlopig) laatste filmpje van deze emoes kun je hieronder zien. Ik wens Jaap en Janna heel veel plezier met hun nieuwe tuingenoten!

 

Wilt u ook emoes houden?

Emoe van 7 weken oud