De zomertortel (Streptopelia turtur)

Gepubliceerd in Aviornis International magazine

Six English translations can be found lower at this page.

Introductie door Charles van de Kerkhof

De zomertortel gaat in het wild hard in aantallen achteruit. Maar hoe zit dat precies? Wat voor onderzoek wordt er in het wild gedaan naar de afname van zomertortels? En hoe zit het met de zomertortels in de avicultuur in Nederland?

In 2019 ben ik mij gaan verdiepen in de zomertortel en zijn status in het wild in Europa en Afrika en in de Nederlandse avicultuur. Tijdens deze zoektocht naar informatie over zomertortels ben ik verschillende enthousiastelingen tegengekomen die zich inzetten voor de zomertortel. In een aantal artikelen die in 2020 in het Aviornis magazine gepubliceerd worden ga ik verder in op de zomertortel in het wild en in de Nederlandse avicultuur.

Deze pagina op de website van Aviornis International Nederland is de verzamelplek van de gepubliceerde nieuwe reeks artikelen over de zomertortel én van de voorheen gepubliceerde zomertortel artikelen uit het Aviornis Magazine. Op deze manier brengen we de Nederlandstalige avicultuur ervaring met zomertortels op één pagina bij elkaar. Zodat deze informatie voor iedereen beschikbaar is die interesse heeft in zomertortels in het wild en/of in de avicultuur.

Wet.: Streptopelia turtur
Engels: European Turtle-dove
Duits: Turteltaube
Frans: Tourterelle des bois
Spaans: Tórtola europea
Orde: Columbiformes
Familie: Columbidae
Subfamilie: Columbinae
Geslacht: Streptopelia (tortelduiven)
Klik voor vergroting
Zomertortel (foto: Jan Harteman)
Klik voor vergroting
Charles van de Kerkhof fotografeert balgen van zomertortels.
Klik voor vergroting
Het fotograferen van balgen in de collectie van het natuurhistorisch museum in Tring, Verenigd Koninkrijk.
Klik voor vergroting
Balgen van zomertortels in de collectie van het natuurhistorisch museum in Tring, Verenigd Koninkrijk. V.l.n.r.: S. t. hoggara, S. t. rufescens, S. t. arenicola, S. t. turtur (doffers). Foto: Charles van de Kerkhof.