06-02-12

 

Aviornis op de Champion Show 2012 te Nieuwegein

 

Een terugkerend succes

Na drie showdagen van 26 t/m 28 januari 2012 kunnen wij weer tevreden terugkijken op een geslaagde Aviornis deelname aan dit evenement.
De Champion Show werd dit jaar voor de tweede keer gehouden in het HomeBoxx Exhibition Center te Nieuwegein. 
Deze Nationale Kleindierenshow Nederland is een samenwerkingsverband van Avicultura, Ornithophilia en Pelsdierliefhebbers Nederland.
Aviornis was uitgenodigd om deel te nemen met een imposante vogeltuin van maar liefst 300m2 op de mooie plek in de vide van de hal bij de raampartij, waar men vanaf de eerste verdieping een prachtig overzicht had over onze stand. Direct gelegen naast het grote cafetaria terras. De eerste verdieping is bereikbaar via een trap en roltrap aan de zijde van onze vogeltuin. Waardoor men niet om Aviornis heen kon. De organisatie van de Champion Show stelde Aviornis deze ruim bemeten plek gratis ter beschikking.

De voorbereidingen en coördinatie werden gezamenlijk getroffen door regio Midden-Nederland en Aviornis Nederland. Er gaan vele uren zitten in de voorbereidingen en vanzelfsprekend in de aanvoer van materialen, de opbouw, het bemensen van onze stand, het opbreken en de materialen weer afvoeren. Met groot enthousiasme is er gewerkt aan het tot stand komen van een prachtig resultaat. 
De start van de opbouw vond reeds op dinsdagmiddag 24 januari plaats.
De opbouw van onze stand werd gerealiseerd met de bereidwillige hulp van regio- en hoofdbestuursleden.
Medewerkers van de firma Borgstein Birds & Zoofood Trading uit Wamel zetten de diverse aluminium volières met verschillende vormen en afmetingen vakkundig op. Waaronder een nieuwe trapeziumvormige volière met ingebouwd nachthok.
http://www.borgstein-birdstrading.nl/

De Nettenlijn uit Cuijk was ook weer van de partij en ging aan de slag met het opzetten van de speciale 8-kantige volière met een doorsnede van maar liefst 8 meter en 3,50 meter hoog, die prominent in onze vogeltuin was geplaatst.
http://www.nettenlijn.com/nlindex.html

Regio Midden-Nederland bezit nu zelf vijvermaterialen. Regio bestuursleden en hoofdbestuursleden waren druk in de weer met het aanleggen van de vijver en het inrichten van de stand. ’s Avonds laat was de ruwbouw bijna gereed.

Planten, struiken, coniferen en sparren werden aangevoerd, afkomstig van Tuinmarkt Johan van Frankenhuyzen uit Tricht.
http://www.vanfrankenhuyzen.nl

Woensdag 25 januari werd ’s middags de aankleding van de stand verder verzorgd. De grote volière ingericht en werden de promotie marktkraampjes opgetuigd. Tot 23.00 uur werd er doorgewerkt en als laatste verlieten Aviornis medewerkers de hal.
In de vooravond werden de kunstwerken gebracht.
Met als thema “Vogels in de Kunst” was er op de Aviornis stand de gebruikelijk geworden kunstexpositie ingericht. Deze keer waren er van beeldend kunstenaar Marjolijn Janzen natuurgetrouwe bronzen vogelbeelden op ware grootte te zien. Bij de vijverpartij stond een verzameling waterminnende vogels, zoals een stern, parende visdiefjes, een roerdomp, een ijsvogeltje en een zilverreiger. Hoewel geen Aviornis gerelateerde vogels was er ook een groep uilen. Al deze kunstwerken waren een fantastische aankleding van onze stand en trokken veel belangstelling. http://www.lijnart.nl

Als eerste aanblik was er de vijverpartij met een keur aan eenden en ganzen, afkomstig van Stichting Fowl Oase uit Driebergen/Rijsenburg. Ook waren er twee statige Coscoroba zwanen van Het Vogelparadijs uit Mijdrecht.
In het perk stonden de bronzen beelden op sokkels opgesteld.

Vervolgens liep men langs een L-vormige aluminium volière met Senegal tortels, oorvlekduiven, diamant- en musduifjes en maskerkieviten, beschikbaar gesteld door fa. Borgstein en PTC+.

Men kon om de prominent geplaatste grote 8-kantige Nettenlijn volière heen lopen, met daarin een volwassen en een jonge grijze kroonkraanvogel, twee rode ibissen, twee kroeskop parelhoenders en twee kookaburra’s. Beschikbaar gesteld door leden.

Daarbij kwam men langs de trapeziumvormige volière met daarin voor het eerst zwarte rallen en opvallende roodkruin of wel roodgele baardvogels, die regelmatig met hun serenades de aandacht trokken. Vervolgens de kunst expositie. Daarnaast een volière met Smids’ kieviten, witwang toerako’s en ook voor het eerst blauwbuik scharrelaars van de firma Borgstein.
Tot slot een volière met Chileense kieviten en nog een paartje kookaburra’s, die afwisselend met het andere koppel in de hoge volière elkaar tot luide roepen aanzetten.
Zowaar een breed scala aan Aviornis gerelateerde vogelsoorten.
De volières waren zeer natuurlijk ingericht. De vogelbewoners hadden het er duidelijk naar hun zin.
De mooie beplanting zorgde verder voor het gevoel door een fraai aangelegde tuin te lopen. Sommigen noemden het een vogelparkje. De organisatie had het aangekondigd als het Aviornis plein. Een oase, behalve wanneer de kookaburra’s hun luide schaterlachen lieten horen!
Wij hebben alom complimenten gekregen voor de indeling en aankleding. Mede omdat ook de aanblik van bovenaf mooi was.

Aan de loopbrug en balustrade boven onze stand hingen twee kleurrijke Aviornis spandoeken. Rondom stonden de met “Welkom bij Aviornis” uitnodigende banners opgesteld.
Aan het gaas rondom het vijverperk en aan de volières hingen geplastificeerde vogelsoort platen met namen en beschrijvingen.
Op marktkraampjes hingen de ingelijste vogelposters en werd promotie voor Aviornis gemaakt. Vele Aviornis folders werden uitgereikt. Belangstellenden konden een Aviornis Tijdschrift meenemen. Er werden verzamelbanden verkocht. En ter plekke konden nieuwe leden worden genoteerd.
Wij kunnen spreken van een mooi succes.

Het evenement was op donderdag en vrijdag open van 9.00 uur tot 22.00 uur.
En op zaterdag van 8.00 uur tot 16.00 uur.
De keuringsdag was op donderdag 26 januari, terwijl het evenement toegankelijk was voor bezoekers en behoorlijk druk werd bezocht.
De officiële opening was op vrijdagavond 27 januari en werd verricht door staatssecretaris Henk Bleker van E, L & I. Voor aanvang van de officiële opening maakte hij een rondgang over de tentoonstelling en liep vervolgens een rondje om de grote 8-kantige volière door onze vogeltuin.

Onze stand werd afwisselend bemand. Gelukkig hadden een aantal regioleden zich spontaan aangemeld en zij werden bijgestaan door regio- en hoofdbestuurders.
Het bezoekerspatroon was vanaf het begin meer dan bevredigend en nam van dag tot dag toe. Vooral op de vrijdagmiddag en avond en de hele zaterdag was het lekker druk.
Verrassend was het grote aantal Aviornis leden die ons gedurende de showdagen bezochten. Gekscherend werd gezegd dat wij onze ledenbijeenkomst wel op de Champion Show hadden kunnen houden. Maar dat niet alleen, ook veel leden en bestuursleden van andere Aviornis regio’s en hoofdbestuurders konden wij begroeten.

Een belangrijk doel van deelname is het uitdragen van enthousiasme voor de vele verschillende mogelijkheden van onze hobby, in de hoop een aantal nieuwe leden te kunnen inschrijven. Maar minstens net zo belangrijk is ledenbehoud.
En de saamhorigheid en goede sfeer bij de ontmoetingen bij ons Aviornis zitje dragen daar zondermeer toe bij.
Met voldoening kunnen wij vaststellen dat het weer een prachtige promotie show voor Aviornis was.
Zonder de zeer gewaardeerde bijdragen van de fa. Borgstein, de Nettenlijn, de Tuinmarkt van Johan van Frankenhuyzen, Stichting Fowl Oase, Het Vogelparadijs en leden die bereid zijn privé vogels te leveren, is het onmogelijk om zoiets moois te laten zien.
En de inzet van iedereen die heeft meegewerkt is fantastisch en toont steeds weer de betrokkenheid bij Aviornis en de regio.
 
Namens Aviornis regio Midden-Nederland en Aviornis Nederland wil ik hierbij iedereen hartelijk bedanken voor de inzet en geleverde bijdrage.

Jaap Korten
Voorzitter Aviornis regio Midden-Nederland