Aviornis Ringendienst

Bij de Ringendienst van Aviornis International Nederland kunt u vaste voetringen bestellen voor de door u gekweekte vogels.


Ringen bestellen (kunststof, RVS, aluminium)

Ringenseizoen 2024 loopt van 1 november 2023 tot 31 juli 2024.
Levering vindt uitsluitend plaats vanaf 1 januari 2024.


Klik HIER om uw ringen voor seizoen 2024 te bestellen

LET OP: de levertijd is circa 1 maand omdat de ringen speciaal voor u worden gemaakt met uw persoonlijke stamnummer!

Niet alle maten zijn leverbaar in kunststof, RVS of aluminium. U krijgt daarvan niet altijd een melding! Controleer de bestelling goed en neem bij afwijkingen direct contact met ons op.


 

 

Waarom ringen wij onze vogels?

Park- en sierwatervogels zijn oorspronkelijk allemaal wilde vogelsoorten. Ze worden weliswaar in volièremilieu geboren, maar zijn aan het uiterlijk niet als zodanig herkenbaar. Ze lijken dus sprekend op hun wilde soortgenoten. Veel soorten park- en sierwatervogels zijn tevens beschermde vogelsoorten.

Beschermde vogels mogen enkel onder strikte voorwaarden worden gehouden en verhandeld

Het gaat onder andere over alle inheemse vogelsoorten en vogelsoorten die onder zogenaamde CITES wetgeving vallen. Een van de voorwaarden die voor veel soorten gesteld wordt is dat zij voorzien zijn van een vaste voetring als bewijs van kweek in gevangenschap in het land van uitgifte van de ring. Dus een in Nederland gekweekte vogel draagt een in Nederland uitgegeven ring.

Meer uitleg over deze wetgeving kunt u lezen op deze pagina

U kunt deze ringen niet overal kopen!
Als erkende rechtspersoonlijkheid bezittende organisatie als bedoeld in artikel 102, eerste lid, van de Wet Natuurbescherming, is Aviornis International Nederland aangewezen en belast met de uitreiking van gesloten voetringen voor in Nederland gekweekte vogels.
Wilt u kweken met de door u gehouden vogels, dan is het dus verstandig om lid te worden van Aviornis! Als lid van Aviornis krijgt u een persoonlijk stamnummer, waarmee u vaste voetringen bij onze Ringendienst kunt bestellen. Daarnaast krijgt u korting op de aanschafprijs!

Let op: alleen Nederlandse leden kunnen bij Aviornis International Nederland hun ringen bestellen, voor in Nederland gekweekte vogels. Woont u in België en bent u lid van Aviornis International VZW (Vlaanderen), dan kunt u aldaar uw ringen bestellen.

Wat is een vaste voetring?

Boven: Vaste- of gesloten voetringen van Aviornis

Vaste voetringen of gesloten voetringen zijn naadloos gesloten ringen. Ze zijn vervaardigd uit kunststof, maar ook aluminium of RVS-ringen zijn leverbaar. U kunt deze ringen alleen om de poot van de vogel schuiven als deze nog in de groei is en in veel gevallen wanneer zij nog in het nest zitten (zg. nestblijvers).

Op de vaste voetringen van Aviornis worden enkele codes vermeld. Deze codes staan voor enkele belangrijke gegevens. We nemen als voorbeeld de volgende code die op een ring vermeld kan zijn: NL 14.0 AO 1234 21 10. Deze codes kunnen als volgt worden uitgelegd:

  • NL = Nederland
  • 14.0 = de ringmaat in milimeters, in tienden nauwkeurig
  • AO = Aviornis
  • 1234 = het persoonlijke stamnummer van de kweker
  • 21 = het jaar van uitgifte van de ring/ het jaar waarin de vogel mag worden voorzien van deze ring. 
  • 10 = het volgnummer in de reeks ringen van dezelfde maat in hetzelfde jaar voor de betreffende kweker.

Met deze gegevens is dus altijd te achterhalen hoe oud het dier is en waar deze vandaan komt.

Knijp- en kleurringen

Verwijderbare ringen (bijv. knijpringen en kleurringen) bevatten niet alle gegevens die u op een vaste voetring kunt aflezen. Ze zijn meestal alleen voorzien van een volgnummer. Deze ringen zijn overigens niet bij Aviornis verkrijgbaar, maar bijvoorbeeld wel in de dierenspeciaalzaak.
Verwijderbare ringen zijn ideaal om als extra identificatie te gebruiken in grotere groepen vogels. Zo kan men kleurcombinaties samenstellen om vogels van afstand te herkennen. Voor de wet zijn deze ringen niet rechtsgeldig omdat ze ook bij volwassen vogels kunnen worden omgedaan. Ring de door u gekweekte (beschermde) dieren dus altijd met gesloten voetringen! De extra kleur- of knijpring kunt u optioneel gebruiken ter herkenning van de dieren.

Boven: Knijpringen en andere verwijderbare voetringen

Contactgegevens Ringendienst

Vragen over uw ringbestelling? Neemt u dan contact op met de ringendienst:

Dhr. R. Maasland
E-mail: ringendienst@aviornis.nl
Tel.: (0578) 61 58 53


Ringenprijzen 2024*

Kunststof ringen
€ 0,30 per stuk voor leden
€ 1,00 per stuk voor niet-leden

Roestvast staal (RVS)
(o.a. geschikt voor papegaaien en roofvogels)
Vanaf € 2,80 p.st. voor leden
Vanaf € 3,30 p.st. voor niet-leden

Aluminium
Vanaf € 0,75 p.st. voor leden
Vanaf € 1,25 p.st. voor niet-leden

* De ringenprijzen worden jaarlijks vastgesteld in de laatste Algemeen Bestuursvergadering van Aviornis International Nederland.


Persoonlijk stamnummer
Als u bij Aviornis ringen besteld, krijgt u een persoonlijk stamnummer toegewezen. Dit unieke stamnummer staat vermeld op elke ring die u bij ons besteld, waardoor de door u gekweekte vogels altijd als zodanig herkenbaar zijn. Met dit stamnummer kunt u ook adverteren in ons tijdschrift en op onze website.

Geautomatiseerde ringendienst
Wanneer u online ringen besteld, hoeft u alleen de juiste vogelsoort op te zoeken. Ons ringensysteem zoekt er automatisch de juiste ringmaat bij. Bovendien worden ringen voor beschermde vogelsoorten direct geregistreerd (verplicht voor Rijksdienst voor Ondernemend Nederland / Ministerie van EZ).

Ook kunt u de vogeldatabase raadplegen voor de juiste ringmaten. Tevens wordt in de vogeldatabase weergegeven of de vogels een zekere bescherming genieten (EG-richtlijn en CITES).